marți, 17 februarie 2015

Cele mai bine vandute produse din mediul online



Comertul online in Romania este in plina expansiune cu toata reticenta multora dintre concetatenii nostri. Achizitionarea online de bunuri si servicii incepe sa fie din ce in ce mai frecventa.

Faptul ca din ce in ce mai multi romani utilizeaza internetul duce inevitabil si la schimbarea tendintelor in modul in care isi fac acestia cumparaturile.

Un factor extrem de important in schimbarea acestei tendinte este faptul ca, de cele mai multe ori, produsele se pot achizitiona cu pana la 10% mai ieftin dintr-un magazin online dar si simplitatea si comoditatea.

Comandare online
Comoditatea comandarii in mediul online

In Romania la ora actuala doar 1,3% din tot retailul este cel al comertului online dar care a generat 600 miliare de euro in anul 2012.

Produsele preferate de romani la achizitionarea online sunt haine, electronice, parfumuri/ cosmetice, alimente/bauturi si jucarii.

Imbracamintea si incaltamintea sunt cele mai vandute produse online si au o pondere de aproximativ 40%, electronicele, electrocasnicele si produsele IT au o pondere de 37% din totalul tranzactiilor de acest fel.

Marii retaileri s-au hotarat destul de greu sa ofere clientilor sai posibilitatea achizitionarii produselor lor prin platformele online. Primul retailer care si-a deschis magazin online cu produse din toate categoriile a fost Carrefour. La ora actuala s-au mai adaptat tendintei,  Metro Cash&Carry si Cora iar Auchan a anuntat ca doreste sa isi incepa activitatea online in anul 2015.

Piata online din Romania este diferita fata de cea din Europa sau SUA unde preferintele sunt altele dar si ritmul dezvoltarii este altul. Comertul online din Romania este la inceput, motiv pentru care dezvoltarea este mult mai accelerata fata de cea din SUA si Europa de vest.

Pe langa marii retaileri care opteaza si pentru online exista si micii comercianti online care resusesc sa faca bani frumosi vanzandu-si produsele in mediul virtual. Pentru cei care doresc sa isi deschida o afacere online este un moment bun, mai ales ca este destul loc pentru o astfel de activitate comerciala.

Totusi, este important ca cei interesati sa inceapa un business online sa se informeze si sa se documenteze temeinic inainte de a intreprinde orice fel de investitie.

Beneficii in online
Online shopping
Este extrem de important, de fapt este crucial, sa va alegeti felul marfii pe care doriti sa o vindeti online. Va vom da cateva idei de care sa tineti cont atunci cand va decideti sa va deschideti un magazin online:

-    Marfurile trebuie sa fie mici si usoare – Cu cat obiectele pe care le comercializati sunt mai mari si mai grele cu atat sunt mai mari si costurile expedierii acestora, ca sa nu mai pomenim si de situatia in care aveti retururi, ceea ce implica necesitatea unui spatiu de despozitare mare.

-    Marfurile trebuie sa fie specifice, de nisa – de pilda, v-ati hotarat sa vindeti bijuterii. E bine sa nu fie orice fel de bijuterii, nu doar “coliere”, trebuie sa fiti deosebit in oferta, sa ingustati paleta, de pilda: “colier din argint cu pandantiv bufnita si cristale Swarowski”.

-    Trebuie sa aveti un flux constant de clienti. Ca sa atingeti acest scop, trebuie sa aveti de vanzare obiecte care se cumpara pe tot parcursul anului, pentru o perioada de timp indelungata (de-a lungul mai multor ani). Ocoliti sa va incarcati cu un anumit gen de marfa chiar daca o gasiti la un pret avantajos, de pilda huse de telefon sub forma de buze sau cu urechiuse, este genul de produs care iese repede din moda si isi pierde la fel de repede valoarea. De asemenea, nu este prea sanatos sa va incarcati cu marfuri specifice unui anumit sezon, craciun, pasti, etc.

-    Comercializati doar produse ale caror preturi le puteti dubla fata de cele cu care le-ati achizitionat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu